Wellicht dat jij een van die 60.000 ondernemers bent die op dit moment een schuld bij de belastingdienst heeft. Misschien is het uitstel van betaling van deze schuld inmiddels ook al is verlopen. Als dat zo is en kun je de nieuwe belastingverplichting nog steeds niet voldoen? Wacht dan niet langer en verleng nu je bijzonder uitstel van belastingbetaling en maak gebruik van de regeling die de belastingdienst je biedt. Echter ook als je niet eerder uitstel van belastingbetaling hebt aangevraagd bestaat nog steeds de mogelijkheid om uitstel aan te vragen! En mocht je denken dat dit alleen voor de loonbelasting of omzetbelasting is dan heb je het toch echt mis. Het zal je verbazen welke belastingen voor dit bijzondere uitstel in aanmerking komen.

Hoe ziet de verlengingsregel eruit?

In eerste instantie was het mogelijk tot 1 april 2021 uitstel van belastingbetaling aan te vragen. Gezien het feit dat de coronacrisis blijft aanhouden is besloten om deze periode te verlengen tot 1 juli 2021. Samengevat houdt dit het volgende in.

  • Vraag jij als ondernemer vóór 1 april 2021 voor de 1ste keer bijzonder uitstel van betaling aan? Het uitstel wordt voor 3 maanden verleend. Mits natuurlijk aan de voorwaarden wordt voldaan.
  • Dien je na 1 april 2021 voor de 1ste keer een verzoek in, dan heb je tot 1 juli 2021 uitstel van betalingsverplichting. Het is dus niet zo dat het uitstel altijd 3 maanden is. De regeling eindigt (zoals deze nu is) op 1 juli 2021 en zal er dus vanaf dat moment weer gewoon betaald moeten worden.
  • Maak je als ondernemer al gebruik van de regeling? Vraag dan vóór 1 juli 2021 verlenging aan.
  • Automatisch uitstel tot 1 juli 2021 krijg je als je als ondernemer al gebruik maakte van de regeling en ook al verlenging hebt gekregen.

Wat gebeurd er na 1 juli 2021?

De opgebouwde belastingschuld hoeft gelukkig niet ineens te worden betaald. Hiervoor komt een betalingsregeling welke op 1 oktober 2021 start. Deze regeling kent een termijn van 36 maanden. Mocht je toch eerder dan 1 oktober 2021 in staat zijn om de belastingschuld geheel of gedeeltelijk te voldoen dan hoeft dit uiteraard niet maar het mag wel !

Vanaf 1 juli 2021 moet je naast het tijdig indienen van de aangiftes óók de betalingen weer tijdig doen. Kreeg je in het verleden bij verzuim van tijdige aangifte en/of betaling nog een verzuimbrief, nu zal dit verzuim echter verdere consequenties hebben. Welke dat zijn is afhankelijk van wanneer het uitstel is aangevraagd.

Gelukkig zijn er geen verdere voorwaarden aan de betalingsregeling verbonden en moeten we bezien hoe dat de coronacrisis verder gaat verlopen. Mocht je een dusdanige belastingschuld hebben opgebouwd dan kan het zomaar kunnen dat 36 maanden niet voldoende is. In dat geval zal je als ondernemer met de Belastingdienst in gesprek moeten gaan. In dat geval praten we over maatwerk en zou het zomaar kunnen dat er wel voorwaarden zullen worden gevraagd.

Een ander leuk voordeeltje van de belastingdienst is de verlaging van de invorderingsrente. Normaal gesproken is deze 4% maar sinds het uitbreken van de coronacrisis is deze verlaagd. Van 23 maart 2020 tot 1 januari 2022 zal de invorderingsrente bijna nihil zijn te weten 0.01%. De belastingrente voor alle belastingen zal tot en met 31 december 2021 4% bedragen.

Gezien de besmettingscijfers en de geruchten dat we nog 2 maanden in lockdown zullen zitten, verwacht ik dat het coronavirus ons nog wel even bezighoudt. Hierdoor zou het zomaar kunnen dat het bijzonder uitstel van betalen en de huidige betalingsregeling weer op de schop gaat. Mocht je nog hulp nodig hebben bij het uitstel aanvragen of bij de aanvraag van de TVL – zie blog https://www.knowhowe.nl/de-tvl-regeling/ ? Laat het mij weten en we plannen een teams meeting in zodat we kunnen bekijken waar ik jou van dienst kan zijn.

KnowHowe 21 maart 2021

Deel dit verhaal, kies je platform.

Gaan we ervoor?

Wilt u een administratie die goed op orde is, een goed lopende back-office of hulp met andere financiele zaken?

WE GAAN ERVOOR!