Elk jaar kijken we weer met zijn allen uit naar die heerlijke periode. Een periode waarin we genieten van onze welverdiende opgebouwde vakantiedagen. Een paar weken helemaal niets. Op vakantie naar een ver land, dagjes erop uit of gewoon lekker thuis. Gewoon een periode waarin we onze batterij weer kunnen opladen om daarna weer uitgerust en vol energie aan het werk te gaan. Vakantiedagen; een periode waarvoor we hard hebben gewerkt en we ons vakantiegeld weer lekker kunnen uitgeven.

Coronatijd; vakantiedagen en vakantiegeld! Inmiddels is het wel duidelijk geworden dat de opgebouwde vakantiedagen en dus vakantieplannen van 2020 niet zullen zijn zoals we die een paar maanden geleden hadden voorgesteld. Nog steeds is het niet duidelijk welke grenzen opengaan en wanneer deze opengaan. En als ze opengaan dan is nog maar de vraag wat voor maatregelen er in het betreffende land zijn genomen. Vakantiedagen en vakantiegeld 2020 hoe anders is het dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen.

INTREKKEN VERLOFAANVRAAG

Door werkgever of werknemer mag dat zomaar ?

Na een lange periode van thuiszitten of vanuit thuis werken, maken we ons langzaam weer op om onze bedrijven te openen. 1,5 meter regels worden nageleefd en kantoren en bedrijfspanden zijn en worden hierop aangepast. Werkgevers kunnen niet wachten om hun werknemers weer te mogen begroeten. Samen weer aan de slag zodat de “kassa” weer kan gaan rinkelen. Echter is deze ontwaking helaas wel aan het begin van de vakantieperiode. Een periode waarin normaal veel bedrijven op halve kracht werken omdat een deel of misschien wel groot deel van de medewerkers afwezig is vanwege vakantie. Wat zou het fijn zijn als je dit jaar als werkgever deze periode met een volle bezetting zou kunnen doorgaan. Even geen afwezigheid van medewerkers vanwege vakantie maar gewoon lekker er vol tegenaan. Hierdoor kan misschien nog een stukje van de geleden schade goed worden gemaakt.

Echter kan het ook zo zijn dat je door de coronacrisis nog steeds weinig of geen werk hebt maar dat de werknemer zijn vakantieperiode wil intrekken. De vakantie die was gepland gaat namelijk niet door, dus waarom zou hij zijn duur verdiende dagen nu opnemen. Na maanden thuis zitten hebben is de zin om de geplande vakantieperiode weer thuis te gaan zitten niet een optie, dus waarom niet intrekken? Voor jou als werkgever zou het namelijk prima uitkomen als de werknemer zijn geplande vakantieperiode nu opneemt. Helaas geldt voor zowel werkgever als werknemer dat eenzijdig een aangevraagde vakantieperiode intrekken niet mag. Ook hier geldt weer dat in onderling overleg alles mag. Ben je als werkgever bereid om de vakantieperiode te verschuiven naar een latere periode, zorg dat je een duidelijke kalender hebt. Hierdoor kan je bij het verplaatsen van vakanties precies zien wanneer het wel of niet haalbaar is binnen je bedrijf wanneer een vakantie wordt verplaatst.

UITBETALING VAKANTIEGELD, welles, nietes of  ….

Mei of juni is voor veel werkgevers een aanslag op de liquiditeit. Betaal je in mei het vakantiegeld uit, dan volgt in juni automatisch de betaling van de loonbelasting. Omdat een groot deel van de omzet voor veel bedrijven In deze coronatijd is weggevallen, hebben veel bedrijven het best heel zwaar. Hierdoor is al regelmatig de vraag gesteld of dat het vakantiegeld later of zelfs in termijnen mag worden uitbetaald. Op eigen houtje mag je deze beslissing als werkgever nooit zelf nemen. Ga met je werknemer in gesprek en bespreek wat voor mogelijkheden er zijn. Negen van de tien keer kom je er samen uit.  Leg deze afspraken schriftelijk vast zodat er in de toekomst nooit verwarring kan ontstaan. Let wel; vakantiegeld moet ten allen tijden worden uitbetaald dus uitstel zal in dit geval nooit afstel betekenen.

OPNAME VAKANTIEDAGEN VERPLICHTEN ?

En dan die vakantiedagen die gewoon worden opgebouwd! Het bedrijf is dicht, werknemers zitten thuis. Gevolg is dat als het bedrijf straks weer opengaat en we met zijn allen weer omzet kunnen gaan genereren, de werknemers alsnog hun vrije dagen gaan opnemen. Het mooiste is natuurlijk als je als werkgever nu kunt zeggen dat de werknemer deze vakantiedagen nu moet opnemen. Hierdoor heb je straks de volle beschikking over je medewerkers en geen last van halve bezetting door vakantie opname. Helaas mag je dat als werkgever niet! Opname van vakantiedagen is nog steeds iets dat in overleg moet worden gedaan. Natuurlijk kun je de werknemer wel vragen om vakantiedagen op te nemen. Echter hoeft hij hier geen gehoor aan te geven. Stemt de werknemer er wel mee in dan helemaal prima. Echter ook hier; leg het schriftelijk vast.

Heb je een bedrijf dat tijdens de coronacrisis gewoon door heeft kunnen draaien dan is dit helemaal top! Niet ondenkbaar dat je dan wel een of meerdere werknemers hebt gehad waarvan een huisgenoot ziek is geweest. Hierdoor is het advies geweest dat jouw medewerkers ook thuis moest blijven zeker als de huisgenoot het coronavirus had. Ook hier mag je de werknemer niet verplichten om zijn vakantiedagen hiervoor in te zetten. Wellicht is hier een oplossing voor te bedenken dat de werknemer vanuit huis werk kan verrichten. Is dit niet mogelijk, en wil de werknemer geen vakantiedagen opnemen, dan zal je als werkgever het loon gewoon moeten doorbetalen.

Heb je binnen je bedrijf te maken met ADV-uren, dan is de verplichting van opname een ander verhaal. Wettelijk mag je als werkgever je medewerker wel verplichten om in tijden van minder werk -ook in coronatijd- deze ADV-uren op te nemen. Waarom dit met ADV-uren wel mag is heel simpel. De vakantiewetgeving is niet van toepassing op ADV-uren. Uiteraard geldt hier wel dat als via een CAO of via de arbeidsovereenkomst een andere afspraak is gemaakt dan moet je je als werkgever hieraan houden. Maar anders mag je als werkgever zelf bepalen wanneer de werknemer deze ADV-uren moet opnemen.

Ondanks dat de regels omtrent vakantiedagen en vakantiegeld wettelijk zijn vastgelegd blijft het zeker in coronatijd het beste advies om met elkaar in gesprek te gaan. Probeer je in te leven in hun situatie en probeer voor beide partijen de beste oplossing te zoeken. De uitspraak ‘samen lossen we het op’ is een vreselijke uitspraak die in mijn ogen zo makkelijk wordt gezegd maar in dit geval wel waar is. Je zal het samen met je werknemers moeten oplossen want alleen als je het samen erover eens bent, zal het onderwerp ‘cornatijd; vakantiegeld en vakantiedagen’ 2020 naar tevredenheid worden opgelost.

Deel dit verhaal, kies je platform.

Gaan we ervoor?

Wilt u een administratie die goed op orde is, een goed lopende back-office of hulp met andere financiele zaken?