In een ver verleden was spaargeld de -veilige- manier om vermogen op te bouwen. Helaas is heden ten dagen ons spaargeld niets meer waard. De lage spaarrente is historisch laag en bij veel banken moet je -als je een aardige som geld hebt- inmiddels ook al betalen voor je spaargeld!

Hierdoor is het dus niet vreemd dat veel Nederlanders op zoek zijn naar een alternatieve manier van sparen voor hun welverdiende centjes.

Leningen aflossen

Een van de meest vanzelfsprekende manieren is om je leningen af te lossen. Veel Nederlanders hebben nog steeds een persoonlijke lening of doorlopend krediet voor een auto, vakantie of wasmachine. Deze consumptieve leningen hebben vaak een rente van tussen de 5% en 10% per jaar. Advies? Aflossen! Hierdoor bespaar je namelijk niet alleen de rente maar ook nog eens vermogensrendementsheffing in box 3. Twee vliegen dus in één klap !

Bijstorten op de (bank)spaarhypotheek

Bij een (bank)spaarhypotheek, is de ontvangen rente op de gekoppelde kapitaalverzekering of bankspaarrekening vaak even hoog als de betaalde hypotheekrente. Omdat de huidige spaarrente zo extreem laag is, zou extra inleggen in de bijbehorende kapitaalverzekering of de gekoppelde spaarrekening best wel eens een hele goede zet kunnen zijn. Hierdoor bouw je namelijk sneller het eindkapitaal op en hoef je dus in de toekomst minder in te leggen. Niet ondenkbaar is dat de looptijd van de hypotheek hierdoor korter kan worden. Voordeel van deze manier van spaargeld uitgeven is, is dat dit vermogen buiten box 3 valt. Er hoeft namelijk geen vermogensrendementsheffing te worden betaald. Kanttekening is wel dat je altijd even moeten checken wat de maximaal -fiscaal- toegestane storting is.

Investeer in eigen huis

Leuk om te doen want je woongenot wordt direct verhoogd! Denk hierbij aan zonnepanelen, dubbel glas maar ook vloer-, dak- en spouwmuurisolatie. Op www.milieucentraal.nlkun je kijken wat de diverse energiemaatregelen opleveren. Voordeel van investeren in je eigen huis is dat dit vaak ook een waardestijging creëert. Een ander groot voordeel is de energierekening die zeker zal dalen waardoor je spaargeld weer een beetje zal kunnen stijgen! Tevens krijgt je huis ook nog eens een energiezuinig(er) label waardoor ook de waarde van uw woning kan verhogen.

Aflossen hypotheek

Als je hier je spaargeld op inzet kan dit per jaar duizenden euro’s opleveren. Heb je een aflossingsvrije of annuïtaire hypotheek, dan is het zeker de moeite waard om je spaargeld hiervoor aan te wenden.

Spaardeposito

Is je huis al helemaal tip top in orde? Ben je verder OK met je hypotheek? Maar wil je toch iets met je spaargeld doen? Als je zeker weet dat je voor lange tijd je spaargeld niet nodig gaat hebben, dan kun je het internet eens opkruipen om op zoek te gaan naar een spaardeposito. Verwacht echter niet dat hierdoor je vermogen aanzienlijk zal gaan groeien.

Pensioen aanvullen

Misschien heb je wel een aantoonbaar pensioentekort. Als dat zo is, dan mag je een aftrekbaar bedrag voor een lijfrente opzij zetten. Als je -een deel van- je spaargeld hiervoor wilt gebruiken, is dit erg aantrekkelijk. De toekomstige uitkeringen worden namelijk tegen een lager inkomstenbelastingtarief belast dan het tarief waartegen de premies nu worden afgetrokken. Een ander mooi voordeel is dat het kapitaal niet in box 3 zit, waardoor het buiten de jaarlijkse vermogensrendementsheffing valt. Check wel even hoeveel je maximaal mag aftrekken. Dit hangt namelijk af van je jaar- en reserveringsruimte die je kan berekenen op www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/lijfrentepremie

Crowdfunding

Een hele leuke manier om het rendement op je spaargeld te verhogen. Zeker in deze tijd zijn er vele crowdfunding acties. Er zijn al projecten waarbij je maandelijks de aflossing en rente over de investering die je hebt gedaan ontvangt. Lees jezelf goed in, laat jezelf goed informeren over de risico’s en stop zeker niet al je geld in dit soort projecten. Het blijven projecten waarbij de ondernemer de lening die hij vraagt gebruikt voor een investering of overname.

 Beleggen

Als je je geld voor langere tijd kunt missen is beleggen in aandelen een mogelijkheid. Let wel dat het totaal iets anders is dan sparen. Daarbij kunnen koersen van aandelen flink fluctueren. Hierdoor kan het dus zijn dat de ene keer je ‘spaargeld’ in waarde is toegenomen maar dat het de andere keer is gedaald. Hier moet je tegen kunnen! Ook hier geldt laat jezelf goed informeren en stop niet al je geld erin. Zeker is wel dat als je je geld voor langere tijd kunt missen, je met beleggen hele mooie gemiddelde jaarrendementen kunt behalen.

Op een rijtje gezet zijn dit toch wel de meest voor de hand liggende manieren wat je zou kunnen doen met je spaargeld. Bedenk van te voren goed of je je geld in de toekomst nog nodig hebt en maak zo de juiste beslissing! En mocht je twijfelen; vraag om advies!

Deel dit verhaal, kies je platform.

Gaan we ervoor?

Wilt u een administratie die goed op orde is, een goed lopende back-office of hulp met andere financiele zaken?